Berättelse om syskon under kalvmärkning vann pris

4:01 min

20-åriga Moa Backe Åstot från Jokkmokk vann Sveriges Radios skrivartävling för unga med novellen En liten röd droppe som handlar om relationen mellan syskon i en samisk miljö. Hon är förvånad över vinsten.

Moa Backe Åstot har alltid varit nära renskötseln och den samiska kulturen. Hon skickade in novellen i våras och trodde att hon inte hade vunnit eftersom hon inte hört något.

- Så ringde det dolt nummer och jag svarade nästan inte. Men helt plötsligt så hör jag grattis du har vunnit. Det känns jätteroligt, säger Moa Backe Åstot. 

Novellen handlar om relationen mellan syskon i en samisk miljö. Om storebror Isak som i kalvmärkningshagen tycks ha en självklar plats medans lillasystern känner sig mer bortkommen. Inspirationen till novellen har Moa Backe Åstot hämtat från sitt eget liv och från miljöer där hon är en del av. 

- Jag tycker det är viktigt att skriva om det samiska, om kulturen och renskötseln. Det finns inte så mycket berättat om det. Men jag skriver inte bara om det, jag skriver annat också, säger hon. 

Hon är uppvuxen i Malmberget och hennes mamma är från Jokkmokk. Nu har hon nyligen flyttat till Jokkmokk för att få komma närmare den samiska kulturen och släkten. Hon läser skrivarkurser och lulesamiska på distans mot Umeå universitet. I framtiden hoppas hon kunna ge ut böcker. 

- Jag hoppas att kunna bli författare och ge ut böcker, vi får helt enkelt se vad som händer, säger Moa Backe Åstot.

Sveriges Radios skrivartävling Berätta en bild, riktade sig till ungdomar i åldrarna 15 till 20 år och handlade om att skriva en berättande text inspirerad av ett fotografi.

Priset är på 6000 kronor och hennes novell kommer att läsas in av en skådespelare och sändas i Sveriges Radio under vintern. Redan nästa vecka kommer hon att åka ner till bokmässan i Göteborg där priset delas ut. 

- Jag vet inte vad jag ska göra för pengarna. Vi får se vad jag hittar på, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio