Skatteverket: Rothärvan är en av de största på flera år

2:11 min

En stor härva med misstänkt fusk med rotavdrag utreds just nu i Västsverige. Hittills är närmare 30 personer misstänkta för brott.

– Det är en av de större som vi har haft på skattebrottsenheten under de senaste åren. Vi har väl haft andra rotutredningarna där det har förekommit bedrägerier. Många av dem är rätt omfattande, men den här är betydligt större än så, säger Thomas Saltin, enhetschef på skattebrottsenheten, till Ekot.

Det var Skatteverket som för snart två år sedan avslöjade ett stort fusk med rotavdrag, ett avdrag man kan få göra från skatten för arbetskostnaden när man anlitar någon för till exempel reparation av en villa eller en bostadsrätt.

Minst 60 privatpersoner i framför allt Trollhättan och Vänersborg och ett byggföretag misstänks ha lurat staten på flera miljoner kronor.

Skatteverket har hittills krävt tillbaka mer än åtta miljoner i skatt och skattetillägg.

Men de inblandade nekar till att ha gjort något fel.

Samtidigt pågår det nu en brottsutredning som leds av Ekobrottsmyndigheten. Just nu är närmare 30 personer misstänkta för bland annat grovt bedrägeri och medhjälp till bedrägeri. Antalet misstänka kan också växa framöver.

Åklagaren vill inte ställa upp på en intervju, men Katinka Wall pressansvarig på Ekobrottsmyndigheten säger att utredningen är i ett intensivt skede.

– Utredningen pågår för fullt och det rör grovt bedrägeri och medhjälp till bedrägeri, säger Katinka Wall, pressansvarig på Ekobrottsmyndigheten till P4 Väst.

Skatteverket menar att fusket bland annat gjorts med hjälp av falska fakturor och att de inblandade har fått det att se ut som att byggarbeten har utförts och betalats, men i själva verket har inget arbete gjorts.

– När det gäller de här bedrägerierna så är det ett av de vanligaste sätten att fuska på. Att man falskeligen uppger att man har utfört arbete hos en kund och upprättar en osann faktura, fast det i själva verket inte har utförts något arbete överhuvudtaget, säger Thomas Saltin på Skatteverket till Ekot.

Just nu pågår ungefär 15 brottsutredningar om misstänkt fusk med rotavdrag hos skattebrottsenheten.

Det är ungefär som vanligt under senare år, enligt Thomas Saltin. Varje år utreds några hundra fall av olika storlek.

– Vi ser allvarligt på det här. Det är någonting som naturligtvis dränera systemet på pengar, säger Saltin.