Flotten - om konflikter och sex på öppet hav

1:51 min

Flotten kan vara årets bästa biodokumentär. Den är finstämt gjord om ett mycket märkligt mänskligt experiment på havet. (Premiär 21 september)
Betyg: 5

Titel: Flotten
Regissör: Marcus Lindeen
Manus: Marcus Lindeen
Medverkande: Maria Björnstam, Fé Seymour, Mary Gidley 
Genre: Dokumentär
Betyg: 5

Sexflotten fick den heta på tidningarnas löpsedlar, flotten som korsade Atlanten med sex kvinnor och sex män ombord. Allt för att en mexikansk forskare ville studera konflikter och våld på nära håll, med en grupp människor som inte kunde fly varann.
En ingrediens som han hoppades skulle leda till konflikter var sex, och därför valde han ut kvinnor och män som han trodde skulle bli attraherade av varann, men också ha olika åsikter.
Det här farliga experimentet, för det var en resa som kunde slutat illa på havet, skedde 1973 och 43 år senare samlar svensken Marcus Lindeen ihop delar besättningen för att ta reda på vad som verkligen hände på Flotten.
Filmen innehåller bilder från då, från resan, och samtal nu 43 år senare på en uppbyggd flotte i en studio.
Det här är mycket snyggt gjort, det är fritt från sensationsdregel, men innehållsrikt, nära, tänkvärt. Mot slutet är det svårt att hålla tårarna borta. Mitt betyg till Flotten blir en femma, det här är inte larmande men en mycket bra historia.