SD:s krav på topposter pressar Alliansen

2:35 min

Sverigedemokraternas krav på topposter i utskotten fortsätter att splittra Alliansen, erfar Ekot.

– Vi kommer begära presidieplatser i rimligt förhållande till vårt väljarstöd, säger Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson.

Nästa vecka blir dramatisk i riksdagen. En ny talman ska väljas, det blir en statsministeromröstning – och därefter ska partierna bestämma hur många ledamöter och vilka som ska sitta i varje utskott.

Frågan om Sverigedemokraterna ska få ordförande eller vice ordförande-poster i något av de 15 utskotten blev en infekterad fråga under sommaren.

Då enades Alliansen först om en ny princip, att presidieposterna ska fördelas utifrån proportionalitet, och att de borgerliga ska ta upp frågan med Socialdemokraterna.

Det skulle betyda att även SD – som riksdagens tredje största parti – skulle få tillgång till de tunga posterna.

Det har SD inte i dag, eftersom de övriga sju partierna har gjort upp om att fördela de tunga presidieplatserna sinsemellan.

Centerpartiet och Liberalerna backade snabbt från alliansens uppgörelse, bland annat efter intern kritik.

Nu är det skarpt läge – inom kort måste partierna bestämma hur de åtråvärda topposterna i utskotten ska fördelas. Och Alliansen är fortsatt splittrad, erfar Ekot.

Kristdemokraterna uppges stå fast vid att Sverigedemokraterna ska få tillträde till presidieplatser, i kraft av sin storlek, och Moderaterna har heller aldrig backat från sin linje.

Men både Centerpartiet och Liberalerna säger fortsatt nej, uppger Ekots källor.