Svagt förtroende för utrikesminister Soini

1:05 min

Riksdagen i Finland håller i dag en förtroendeomröstning om utrikesminister Timo Soini. Orsaken är att han upprepade gånger lyft fram sin åsikt som abortmotståndare.

Mycket tyder på att Timo Soini får fortsatt förtroende i fredagens omröstning, som har initierats av fyra oppositionspartier.

Men många riksdagsledamöter har fått nog av att han synligt lyfter fram att han är emot abort.

- Det handlar inte om er åsikt om abort, utan om vad Finlands utrikesminister kan säga då han är i tjänst, sade riksdagsledamoten Tytti Tuppurainen (Socialdemokraterna) i riksdagen på torsdagen.

Själv framhäver Soini att han har rätt till sin åsikt och får göra som han önskar under sin fritid. Visst, säger många kritiker, men som utrikesminister har han en speciell position och borde förestå den finländska regeringens linje.

Flera ministrar har tagit ställning mot hans uttalanden, och har påpekat att Finland arbetar för flickors och kvinnors rättigheter. Samtidigt skulle det vara ett mardrömsscenario för regeringspartierna om Soini tvingades avgå; det är riksdagsval i april.

Soini deltog i våras under en tjänsteresa i Kanada i ett evenemang som ordnades av abortmotståndare, vilket väckte mycket kritik i Finland. Soini sade att han deltog under sin fritid.

Justitiekanslern tog ställning till det här och konstaterade bland annat att Soini inte handlat lagstridigt, men att det finns skäl att handla med försiktighet och överväga att avstå från ställningstaganden under tjänsteresor, då han som utrikesminister representerar Finland, så att det inte råder oklarhet kring vad som å ena sidan är hans, och vad som å andra sidan är statens, linje.

En annan händelse som har väckt uppmärksamhet var då Soini uttryckte glädje på sin blogg över att Argentina inte kommer att luckra upp sin abortlagstiftning.

Och efter att ha fått kritik över att ha förfärats över att Irland hade röstat för en mildare abortlagstiftning, skrev han (fritt översatt): ”Världen blir en märklig plats om man måste försvara att man vill försvara livet.”

Timo Soini var länge frontfiguren för Sannfinländarna, han ledde partiet och blev utrikesminister efter det förra riksdagsvalet.

Sommaren 2017 splittrades Sannfinländarna och Soini anslöt sig till utbrytargruppen De Blå och kunde fortsätta i regeringen.

Partiet har ett stöd på under två procent.