Beskedet: Ryssland tillbaka i Wada

1:58 min

Den internationella antidopningsbyrån Wada väljer att häva avstängningen av Rysslands antidopningsbyrå Rusada. Det bekräftar Wada-presidenten Craig Reedie efter styrelsemöte i dag.

Rusada har varit avstängt sedan 2015 då en omfattande och statsstödd dopning i Ryssland avslöjandes.

Men nu är alltså den ryska antidopningsbyrån in i värmen igen. 

– En stor majoritet av Wadas exekutivkommitté beslutade i dag att återinföra Rusada, säger Craid Reedie i ett uttalande. 

Redan för en vecka sedan rekommenderade Wadas utredningskommitté att låta Rusada delta i det internationella antidopingsarbetet igen, eftersom kommittén menar att de fått löften om full tillgång till prover från dopningslaboratoriet i Moskva samt ett ryskt erkännande av McLaren-rapporten

Den rekommendationen kritiserades dock från många håll och en av Wadas styrelsemedlemmar, vice ordförande Linda Hellestad, Norge, sade att hon tänkte rösta emot förslaget. 

Det har även fått kritik från de aktivas råd i IOK och från flera länders antidopningsbyråer. Även Internationella Friidrottsförbundets aktivas råd uppmanade Wada att rösta nej till Rusada.

Men majoriteten av Wada-medlemmerna valde ändå att rösta för förslaget och nu ska Rusada få delta i det internationella antidopningsarbetet igen.

Enligt Wada-presidenten råder dock strikta villkor.

– I beslutet finns en klar deadline för när Wada måste få tillgång till det tidigare laboratoriet i Moskva. Skulle deadlinen inte mötas gäller utredningskommitténs rekommendation att förnya avstängningen. 

Åke Andrén-Sandberg, ordförande i Riksidrottsförbundets dopningskommission, är dock starkt kritisk till dagens beslut. 

– Vi tycker att det är tråkigt. Vi tycker att det är felaktigt. Det är dumt att det blir såhär, det kan minska trovärdigheten för antidopningsarbetet. De som beslutar det här håller på på ett politiskt, internationellt, plan och de vill gärna se Ryssland med, säger han till Radiosporten.