Miljöpartiet räddades kvar av taktikröster

2:00 min

Miljöpartiet räddades kvar i Riksdagen över fyraprocentsspärren med hjälp av taktikröster. Det visar opinionsinstitutet Novus eftervalsundersökning.

– Det mest uppseendeväckande är kanske att Miljöpartiet inte hade klarat fyraprocentsspärren om de inte hade fått taktikröster, framförallt från de andra rödgröna partierna, säger Torbjörn Sjöström som är chef för Novus.

Stödrösterna som räddade Miljöpartiet över fyraprocentsspärren till Riksdagen kommer alltså främst från socialdemokrater och vänsterpartister, enligt Novus eftervalsundersökning.

Att stödet kommer från vänsterkanten påverkar Miljöpartiet och gör det svårt för partiet att byta sida till den borgerliga alliansen säger Torbjörn Sjöström.

– De har ju fler röster som direkt sympatiserar med dom andra rödgröna partierna och om man då lyssnar på väljarnas åsikt så kan det vara svårt för dom att gå över blockgränsen, menar Torbjörn Sjöström.

Var fjärde väljare som röstade på Miljöpartiet bestämde sig i sista stund, och frågan är vad det var som påverkade dom att taktikrösta på Miljöpartiet.

– Vi vet ju inte exakt, men däremot gick ju även partiledningen ut via media och var rädd att dom överskattades i opinionsundersökningar och att dom behövde all hjälp dom kunde få. Och sannolikt så fungerade detta rop på hjälp, så att säga, för att klara spärren, säger Torbjörn Sjöström.

Det var två av tio röster eller cirka 20 procent av Miljöpartiets röster som var taktikröster enligt Novus undersökning, och Miljöpartiet hade alltså inte varit kvar i riksdagen utan taktikrösterna.

Kristdemokraterna, KD, har i tidigare val många gånger räddats av taktikröster från t.ex. Moderaterna, men i årets val klarade sig KD på egen hand enligt Novus-undersökningen.

– De har också en hyfsat stor andel taktikröster. Men det nya här är att KD inte var beroende av dem för att klara fyraprocentsspärren. 

– Partiledaren Ebba Busch Thor gjorde en mycket bra valrörelse, framförallt i debatterna, som gjorde att partiet vann väldigt mycket förtroende dom senaste två, tre veckorna, säger Torbjörn Sjöström.