Här skrattar Ungerns parlament åt fulla samer

Ungerns vice premiärminister fick landets politiska församling att skratta när han beskrev det som kallats för hans lyxjakt i Sápmi: - Det handlar inte om några lyxresor. Pröva själv att tillbringa några nätter med fem, för övrigt stupfulla samer, sa han inför hela det sittande parlamentet.

Zsolt Semjén utreds för att ha skjutit ren i norra Sverige under hans jaktresor dit. När det ungerska parlamentet hade samlats I veckan för interpellationsdebatt fick han frågor kring det som i Ungern kallats lyxjakten I Sverige. Oppositionspolitikern György Szilágyi från partiet Jobbik frågade om Zsolt Semjén tycker att det är moraliskt försvarbart att ta emot gåvor till ett värde av miljontals forinter utan att redogöra för det och samtidigt behålla sin post som vice premiärminister?

Svaret som Zsolt Semjén gav fick premiärminister Viktor Orbán att och flertalet av parlamentarikerna att skratta.

Det handlar inte om några lyxresor. Pröva själv att tillbringa några nätter med fem, för övrigt stupfulla samer, så får ni se hur det är att jaga i sådana trakter.

Zsolt Semjén är vice premiärminister och ordförande för det konservativa kristna partiet KDNP. Han är också jägare och har gjort resor till Sápmi där han fotats bredvid en stor sarv han misstänks ha skjutit. Han utreds fortfarande av svensk polis för dessa jakter. Åklagare som leder förundersökningen har inte nåtts för kommentar. Inte heller Zsolt Semjén har nåtts för kommentar ännu.

Vet du något om de här jakterna? Tipsa mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio