Mohamad Hassan (L) överväger att splittra Alliansen

2:11 min

Nu säger Liberalernas gruppledare i Uppsala, Mohamad Hassan, att han överväger att splittra Alliansen och bilda ett mittenstyre.
– Vi har två svek att ta, säger han.

Det slutgiltiga valresultat för Uppsala kommun visar att det är helt jämnt mellan Alliansen och de rödgröna partierna. Nu säger Mohamad Hassan, Liberalernas gruppledare, att han överväger att splittra Alliansen.

– Mitt huvudalternativ när Alliansen inte är ett starkt kort längre eftersom vi inte har fler mandat än de rödgröna-rosa är att söka oss till mitten.

De samtal som nu förs - skulle du säga att det är dit vi går?

– Nej, vi har samtal i Alliansen, det är viktigt att påpeka det. Där försöker vi hitta lösningar på hur vi skulle kunna styra även om vi inte har majoritet. Vi måste köra Allianskortet så långt vi kan komma.

Men det verkar som att du är den som har lättast av er fyra att bryta ett Allianssamarbete?

– Inte lättast, men jag ser också farhågorna med ett Alliansstyre där vi så småningom kommer att bli beroende av SD och det vill vi inte. Vi har två svek att ta. Antingen tar vi sveket att vi har samarbete med SD, eller sveket att vi lämnar Alliansen. Jag tror att väljarna kommer att förlåta att vi bryter Alliansen framför att vi är kvar i Alliansen och gör oss beroende av SD.

Centerpartiets Stefan Hanna menar att det inte är någon mening att fortsätta arbeta för ett Alliansstyre i Uppsala så länge Liberalerna, som han säger, "fortsätter att dubbelspela":

– För Centerpartiet är det i nuläget ingen Alliansförhandling, säger han.

Kristdemokraternas Jonas Segersam säger att Liberalerna sviker Uppsalaborna som vill se ett maktskifte om de väljer att arbeta med S, V, MP.

Moderaternas Fredrik Ahlstedt tolkar dock inte Liberalernas utspel som att de stängt dörren för ett Alliansstyre:

– Jag uppfattar inte att det är något ultimativt som Mohamad eller Liberalerna spelar upp det, utan att de sonderar och undersöker.