Vietnams president har dött

2:03 min

Vietnams president Tran Dai Quang avled i dag efter en lägre tids sjukdom det meddelar statliga Vietnamesiska medier. President Quang var en hårdför man.

Arvet efter President Quang är en flerårig nedmontering av de mänskliga rättigheterna i Vietnam. Under hans tid som president sedan 2016 har fler politiska fångar fängslats än någonsin under fredstid i landet.

I enpartistaten Vietnam har Quang länge funnits i den absoluta toppen. Som tidigare polisgeneral har han under sin tid i maktens korridorer sett till att ministeriet för Internsäkerhet har växt till ett av landets största och kraftfullaste. Något som på många sätt har påverkat det vietnamesiska folkets vardagsliv. Det genom ett ökat antal polisövergrepp mot befolkningen, ökad korruption och hårdare lagar om offentliga möten och yttrandefrihet på sociala medier.

President Quang sågs inte ofta i rampljuset. Han beskrivs som en person som ogillade uppmärksamhet och ville helst agera i det dolda.

Det styrande kommunistpartiet i Vietnam leds inte av en ledare utan av en trojka bestående av presidenten, premiärministern och partiets generalsekreterare.

Frågan är nu om partiets politbyrå kommer att välja en lika hårdför efterträdare som Quang på presidentposten eller om Vietnam nu går mot en tid med mindre förföljelse av oliktänkande. Idag är det är tveksamt om mannen på gatan i Vietnam kommer att sakna sin bortgångne president särskilt mycket.