”Samiska folket borde kräva en ursäkt av Ungerns högsta politiker”

Lajos Horvath från Ungern, men numera bosatt i Sverige, varnar för konsekvenserna av att landets högsta politiker beskriver samer som fyllisar.

Lajos Horvath lämnade Ungern som politisk flykting vid nitton års ålder och kom först till Österrike. Där fick han själv känna på hur det är att vara i minoritet.

- Jag betraktades som en nolla i flyktinglägren. Då betraktades vi flyktingar som lågt stående varelse i Österrike. Jag har fått upp känsligheten för det och jag tycker det är förjävligt att de som ska leda landet uttalar sig så. Därför reagerar jag.

Han är pensionär idag och engagerar sig för människorättsfrågor och är aktiv i Amnesty International. Han följer hela tiden ungerska media och har besökt landet. Och han skäms för uttalandet som Zsolt Semjén gjorde i veckan och som fick de flesta i det ungerska parlamentet att brista ut i skratt.

- Pröva själv att tillbringa några nätter med fem stupfulla samer, så får ni se hur det är att jaga i sådana trakter, sa landets vice premiärminister.

- Jag tycker hans uttalande är mycket grovt och nedlåtande, säger Horvath.

Hur tror du att det här påverkar folks bild av samer i Ungern?

– Självklart negativt. Det pågår en kampanj mot minoriteter och speciellt mot muslimer. De vill inte ha flyktingar. Det klankas ner på alla minoriteter. De kallas för terrorister, våldtäktsmän och så vidare, säger Lajos Horvath

I Ungern har det sedan några år tillbaka blåst främlingsfientliga vindar. Premiärminister Victor Orbans regering har anklagats för att bryta mot EU:s demokratiska värderingar, och nyligen beslutade EU-parlamentet att kräva en formell granskning av landet. Lajos Horvath berättar att judiska förbundet i Ungern har protesterat mot att judar betraktas som en negativt avvikande minoritet men det här är första gången han läser något om hur de styrande ser på samer säger Lajos Horvath som reagerar starkt på uttalandet. Han ser det som nedlåtande mot samer speciellt det som sägs mellan raderna. 

– Att han använt ordet ”döfull”, och att ”vistas i samma luftrum” ger bild av negativ primitivism och lortighet. Regeringens megafon journalisten Zsolt Bayer skrev om romer som djur och inte som människor. Det är åt det hållet. Det är så jag associerar. Minoriteter har inget värde.

Oppositionspolitiker har anklagat Zsolt Semjén för att ta emot mutor. De efter att hans jaktresor till norra Sverige blev kända i våras. Resorna var betalda av en ungersk företagare som själv fått stora statsstödda bidrag. Semjén själv har inte svarat i telefon eller mejl när vi sökt honom. I debatter har han själv svarat med att det är privata resor och att polisen lagt ner undersökningen i Sverige. Det stämmer inte. Åklagaren har fortfarande fallet på sitt bord. 

Även om det här utspelet kan tolkas som politisk skämt för att flytta fokus från honom som person går det inte att skämta om samer i parlamentet på det här sättet tycker Lajos Horvath:

– När man gör det i parlamentet höjs det upp till sanning. Jag kan skämta om mig själv och min fru här hemma men jag går inte ut och säger något nedlåtande om min fru.

- I över 35 år har jag arbetat som lärare här i Sverige. Vid flera tillfällen påpekar jag för eleverna att du inte ska skratta åt, utan du ska skratta med. Det borde Orban och Semjén och delar av deras parlament också veta.

– Jag tycker att samer ska framföra att de ska be om ursäkt för det samiska folket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio