Så gjorde Nina för att få hjälp mot sin Hypotyreos

5:01 min

Efter många års kamp med sin vårdcentral lyckades Nina engagera både läkare och verksamhetschefen på sin vårdcentral. Nu är de villiga att hjälpa henne med att skriva licens för naturligt sköldkörtel, medicin de tidigare vägrat henne.

Det var vid en rutinkontroll på sin vårdcentral som hennes läkare frågade om hennes medicinering.

– Läkaren sa att mina prover ser fina ut, och frågade om jag äter Levaxin. Nej, sa jag och förklarade att jag går till en privat läkare som skriver licens för naturligt sköldkörtel. Och då undrade han varför jag gjorde det, att de kunde hjälpa mig med det hos dem, säger Nina Eriksson.

Att få det beskedet från sin vårdcentral trodde Nina inte kunde ske med tanke på det stora motstånd hon mött när hon tidigare försökt säger hon.

Att dessa läkemedel endast går att få på licens beror på att läkemedelsföretagen som säljer dem inte har ansökt om godkännande i Sverige.

Licens är den möjlighet som finns för att på laglig väg få läkemedel som inte är godkända i landet. Det här innebär att många som inte lyckas få en läkare att motivera behovet av de naturliga preparaten i en licensmotivering till Läkemedelsverket, ibland söker sig till den svarta marknaden. Att man i desperation söker sig dit och självmedicinerar, har Nina Eriksson all förståelse för. Där har hon nämligen själv varit.

 I våras skrev Läkemedelsverket på sin hemsida att de avråder från att självmedicinera med sköldkörtelprodukter. Anledningen är att analyser har visat att dessa produkter ibland inte innehåller vad de lovar.

Hör hur Nina tillslut fick en läkare att skriva licensen.