VÄSTRA GÖTALAND

Tusentals utpressningsförsök över väst – bara i helgen

1:36 min

Under helgen har tusentals personer i Västsverige fått utpressningsbrev via mejl. Mejlen har innehållit hot om att sprida webbhistorik från ”vuxenwebbplatser” till familj och vänner.

Mejlhoten som skickats har landat i tusentals västsvenska mejlkorgar – bara under helgen, enligt uppgifter till Sveriges Radio. Något som resulterat i att polisen skrivit hela 908 anmälningar under rubriceringen försök till utpressning.

– Vi har stillat mycket oro under helgen. Många tror att det är på riktigt och att de är utsatta på något sätt trots att de inte har varit inne på några sådana sidor. Många tror också att det bara är de själva som är utsatta, säger Daniel Norlander som är chef på polisens kontaktcenter i region Väst till tidningen GP.

Avsändaren är, enligt hoten, en internationell hackergrupp som menar att mejlmottagarens dator fått ett virus efter att besökt en ”vuxenwebbplats”.

Hoten består av att hackergruppen ska ha spelat in personens webbkamera och ska sprida innehållet till både nära och kära. Men, de ska hålla saken hemlig om man betalar en summa 600 dollar.

Mejlet kommer också med en tidsgräns, mottagaren har 48 timmar på sig att betala. Sedan ska webbkamerans inspelning skickas vidare. Detta ska man inte tro på, menar Norlander.

– Man ska absolut inte göra något som står i mejlet, bara radera det. Man ska inte lämna ut några uppgifter om sig själv, avslutar Norlander till GP.