Kiruna och Luleå med bland städer som blir allt varmare

2:01 min

En ny analys av hur medeltemperaturen ökat i europeiska städer visar att fem av tio städer på topp tio finns i Sverige, rapporterar Ekot. Kiruna toppar listan, som det europeiska journalistnätverket EDJNet gjort.

Rättelse: Tyvärr har denna undersökning visat sig att innehålla fel och brister som vi inte lade märke till före publicering. Läs mer om det här: Fel om stigande medeltemperatur

Att det blivit varmare märker projektledare Niklas Sirén som arbetar med hållbarhetsfrågor vid Kiruna Sustainability Center.

– Det är något vi som varit med några år också upplever. Inte minst under vintertid, att det blivit betydligt mildare.

Sedan år 1900 har Kiruna blivit 3,4 grader varmare. I Östersund, Sundsvall, Skellefteå och Luleå har medeltemperaturen stigit med över 2,5 grad och de fem städerna finns bland de tio städer i Europa där medeltemperaturen stigit mest, enligt den här analysen.

Nätverket EDJNet har satt samman data från över 100 års väderobservationer över hela Europa.

Längre norrut är temperaturökningen större ju längre norrut man kommer, men även i Andalusien och sydöstra Rumänien har temperaturen ökat över tid.

Kuststäderna visar de lägsta medeltemperaturökningarna.

Trenden är också att det har blivit fler mycket varma dagar och färre mycket kalla dagar sen år 2000.

Meteorolog Per Undén på SMHI säger att sammanställningen bekräftar klimatforskningarnas bild av att klimatförändringarna accelererat på 2000-talet, och att det går fortare ju längre norrut.

– Det har vi också sett i våra observationer på SMHI, att klimatförändringarna har varit tydligare på de högre latituderna i norra Europa, särskilt vintrarna har blivit mycket mildare, säger Per Undén.

Enligt Parisavtalet från 2015 ska den globala temperaturökningen hejdas vid två grader eller helst 1,5 grad. En nivå som alltså redan passerats på många orter. Men en global medeltemperatur rymmer alltså stora lokala variationer. Som i Kiruna där klimatförändringarna redan märks på dricksvattnet.

 – Mängden humus i vatten ökar, så vi måste bygga ut och förbättra vattenreningen, säger Niklas Sirén

Så ni håller redan på med klimatanpassning?

– Ja, definitivt blir det vissa investeringar där man redan nu ser att  förändringar som sker innebär att man måste förändra verksamheten.

Samtidigt har Kiruna en unik möjlighet att anpassa sig till klimatförändring eftersom hela staden ska flyttas på grund av gruvans expansion.

– Det är en avundsvärd situation vad gäller klimatanpassning, att slippa att lappa och laga en gammal stad. Istället kan man bygga rätt från början, säger Niklas Sirén vid Kiruna Sustainability Center.