Kulturprofilen häktas i väntan på dom

1:36 min

Mannen som kallas ”Kulturprofilen” har häktats i Stockholms tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt.

Det var i samband med att rättegången avslutades som åklagaren Christina Voigt yrkade på att han skulle häktas.

– Nu har tingsrätten kommit fram till att det finns sannolika skäl för åtalspunkt ett att han alltså är misstänkt för våldtäkt och i enlighet med det har de också häktat honom, säger Christina Voigt.

Varför begärde du honom häktad nu och inte tidigare?

– Därför han har mycket välvilligt ställt upp på förhör och han har kommit till rättegången, men nu har vi haft en rättegång och efter en rättegång så blir det är ju väldigt konkret för honom att det finns en väldigt stor risk för att han kommer att få ett längre fängelsestraff, det blir mer skarpt läge helt enkelt så nu har jag gjort bedömningen att flyktfaran är mer överhängande, säger hon.

Det handlar om två fall av misstänkt våldtäkt av en kvinna under slutet av 2011. Åklagaren Christina Voigt yrkade på ett treårigt fängelsestraff och att mannen skulle häktas.

Den så kallade kulturprofilen häktas för den första åtalspunkten, en av våldtäkterna, i väntan på dom från tingsrätten.

Domen väntas om en vecka, måndagen den 1 oktober. Kulturprofilens advokat Björn Hurtig tycker dock att beslutet om häktning är överdrivet.

– Man kan fundera över om det fanns ett behov av att begära honom häktad när han har inställt sig som han har gjort hela tiden.

Hur har han reagerat?

– Han är chockad. Han trodde inte på häktning, vi är besvikna, säger Björn Hurtig.