Nu fiskar man hummer på västkusten

2:47 min

Från och med idag får man fiska hummer. Det är en stark tradition på Sveriges västkust. Det kallas hummerpremiär.

Hummern är det största kräftdjuret som lever i havet i Sverige. Den lever i havet utanför västkusten.

Man får bara fiska hummer under en viss tid på året. Det är för att skydda humrarna så att de inte försvinner från havet. Man fiskar hummer genom att lägga burar i havet. En sådan bur kallas hummertina.

De första burarna slängdes i havet utanför västkusten klockan 7 i morse. I morgon kan fiskarna åka tillbaka och plocka upp burarna, och se om de har fångat några humrar.

Sixten Söderberg var ute och la burar i havet utanför Smögen i Bohuslän, i morse. Han fiskar varje år, men han tycker ändå att det är speciellt när hummerpremiären kommer. Han säger att det känns spännande.

– Ja det är så här, att i och med att det är en säsong och en premiär så är det väldigt väldigt spännande. Det är ju alltid så att ingen vet vad man får. Varje gång man lyfter en hummertina så är det väldigt... ja, det går som en stöt genom kroppen!, säger Sixten Söderberg till P1 Morgon.

Hummer är en exklusiv maträtt på många restauranger. Många kockar tillagar den på många olika sätt. Men Sixten Söderberg tycker att det är godast att äta den som den är. Han säger att han kokar hummern, och äter den med bröd och vitt vin.

– Jag måste säga det att traditionellt sätt så kokar jag en hummer i 15 minuter, och sen äter jag den helt traditionellt. Det tycker jag. Med en bit bröd och ett gott glas vin till, vitt vin, det tycker jag, säger Sixten Söderberg.

Professionella fiskare får fiska hummer till och med den 31 december. Fiskare som inte jobbar professionellt får fiska hummer fram till den 30 november.