Kultur ska motverka hopplösheten i Grekland

2:26 min

Föreningen Politeia i Greklands huvudstad Aten vill mota den ökande psykiska ohälsan, som följt i den ekonomiska krisens spår, med kultur.

I Grekland har den psykiska ohälsan och självmorden ökat under åren av ekonomisk kris. I Aten finns föreningen Politeia, som vill motverka känslor av hopplöshet med hjälp av kultur.

– Många har förlorat sina jobb och vi ser att folk lider av hunger, det problemet hade vi inte förut. Vi har sett flera självmordsförsök här i området och har folk som bor i parken nu, säger Anastasia Papageorgoiu. Hon är grundare av Politeia, föreningen som ligger intill platsen där Platons akademi låg på 300-talet före Kristus och som tagit sitt namn efter en av studenternas, Aristoteles texter.

Politeias filisofi är att hjälpa områdets invånare, särskilt de unga, att tänka på annat än den ekonomiska krisen.

– Vi har öppet för unga som vill samlas och utbyta idéer, säger grundaren Anastasia Papageorgiou. De erbjuder kurser och workshops i teater, musik, målning eller någon annan kulturform.

Volontären Vaggelis Tsegos berättar att det påverkat honom djupt att se vad krisen gjort med hans omgivning.

– När krisen började märkte vi först inte av det, sen plötsligt en dag stannade allt. Folk blev plötsligt mer deprimerade och mindre pratsamma. Det är det som har berört mig mest, att från en dag till en annan slutade folk prata med varandra. Alla blev fokuserade på sin egen överlevnad, säger Vaggelis Tsegos.

Grekland har nu fått sitt sista nödlån från EU och Internationella Valutafonden. Många tror dock att det kommer att ta lång tid innan landet är helt på fötter igen. Nästan en halv miljon greker har lämnat landet under krisåren, men Vaggelis Tsegos vill inte lämna.

– Många har stannat kvar, precis som jag. Vi försöker ta vår ångest och göra något kreativt av den. Vi vill göra saker bättre, men det är ingen lätt uppgift, säger han.