Rödgrön invit till mittenpartierna i Nyköping

2:09 min

Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Nyköping bjuder in Centerpartiet och Liberalerna till samtal för att styra kommunen den kommande mandatperioden.

Urban Granström (S) vänder nu den tidigare samarbetspartnern Vänsterpartiet ryggen och säger att givet det politiska läget så ligger det rent sakpolitiskt närmast att samarbeta med mitten. Han säger att det finns flera sakfrågor som han tror att det hade gått att få med sig både Centerpartiet och Liberalerna på under de två gånga mandatperioderna av rödgrönt styre. 

– Vi behöver ta ansvar för att säkra en majoritet i Nyköpings kommun för att kunna driva på Nyköpings utveckling, säger Urban Granström.

Även Malin Hagerström, gruppledare för Miljöpartiet, vill nu se samtal med Centern och Liberalerna för att bilda en ny majoritet.

– Vi tror ju att det här skulle vara ett starkt och ansvarstagande majoritetsstyre för Nyköpings kommun i så fall, säger Malin Hagerström. 

Men Martina Hallström, gruppledare för Centerpartiet, säger till P4 Sörmland att hon inte är beredd att spräcka den borgerliga alliansen utan han hon föredrar att i så fall bilda ett minoritetsstyre med Alliansen och förhandla med de övriga partierna i varje enskild fråga.

Och på frågan om hon kan tänka att driva igenom alliansens gemensamma budgetmotion med stöd av SD om det skulle krävas för att få igenom den, det vill säga att styra med passivt stöd av Sverigedemokraterna så svarar Martina Hallström att hon inte tänker förhandla med SD, men om de röstar på alliansens förslag så kan hon inte hindra det.

När Malin Hagerström och Urban Granström får frågan om de kan tänka sig styra i minoritet med Sverigedemokraternas passiva stöd så blir svaret samfällt:

– Nej, det kommer vi inte att göra.