Han hjälper polisen med snabba bilder från brott

1:40 min

Polisnärvaron har minskat i Kisa. Men handlare Leif Johansson har hittat ett sätt att underlätta polisarbetet när ett brott har skett i hans matbutik.

– Man får ju titta på vad som hänt, kolla om man har någon dokumentation eller bildbevis på kameror. Sedan har vi kunnat skicka över den via ett program på nätet.

– Det sparar ju mycket resurser istället för att polisen ska behöva hämta usb-minnen och sådant. Det är win-win för alla.

En skaplig bredbandsuppkoppling behövs för i det här fallet så är det stora filer.

Det kostar pengar med fler poliser på plats och det här är en annan väg att gå, anser Leif Johansson som driver en livsmedelsbutik i Kisa ihop med sin sambo.

Han berättar att polisen med hjälp av bilder från hans kameror har kunnat se brott begås och även kunnat identifiera personer på bilderna.

– I några fall har det lett till åtal och ibland så läggs det ner.

Det sparar ju mycket resurser istället för att polisen ska behöva åka och hämta usb-minnen.

Det krävs inte så mycket teknik för att kunna skicka material från kamerorna, säger Leif Johansson. Men en sak är viktig.

– En skaplig bredbandsuppkoppling, för i det här fallet så är det stora filer.

Är det här istället för att ringa polisen?

– Nej. Men när brottet har skett och personerna inte är kvar då är det ju ingen mening med att jag ringer polisen och ber dem komma, för de kan ju inte göra så mycket åt det just då. Men man har ju bevisning på att någonting har hänt.

Känner du och ni er utsatta och övergivna av polisen?

– Övergivna känner jag inte för jag känner att det finns en välvilja hos polisen. Men en närvaro skulle vara önskvärt och det är nog generellt ifrån medborgarna i stort.