Molle bygger en egen bostad och studio på hjul

3:24 min

I en lada håller Molle Nifkin Andersson på och förverkligar sin dröm. En egenhändigt byggd bostad på hjul på 9 kvadrat.

 Målet är att kunna leva lite enklare och lite billigare för att ha tid och möjligheter att jobba så mycket som möjligt med musik i framtiden. Molle är ljudingenjör och jobbar mer musik- och ljudproduktioner i olika former. Som han hoppas kunna ägna sig mer åt, genom att bygga ett mycket litet och yteffektivt hus på hjul med framförallt begagnat byggmaterial.

Stommen är en gammal höbalsvagn som han köpt av en bonde i närheten. Hjulen gör det möjligt att flytta vagnen efter en traktor men han tänker inte resa omkring med den som en husvagn eller så. Att den är på hjul ger dock större friheter när han bygger än om det stått på fast grund.

- Det är inte alls lika mycket regler, förklarar Molle Nifkin Andersson när vi träffar honom på vagnen.

Golvet är lagt och reglarna till två av väggarna står på plats. Väggar som så småningom ska fyllas med hampafiberisolering som odlats lokalt.

- Så närodlat så möjligt och så lite kemikalier som det bara går, förklarar han sin filosofi.

25 maj 2019 hoppas han att vagnen ska vara inflyttningsklar. Vi kommer återvända till honom och hans vagnsbygge några gånger fram tills dess för att följa processen. 

Internationellt kallas den här typen av hus för Tiny houses och det finns en hel rörelse runt det här sättet att tänka, inreda och bo på olika sajter och i sociala medier, framförallt i USA. Men också på sina håll här i Sverige.