Finnblicken

Hundra filmer med ett bibliotekskort

1:38 min

Finlandsinstitutets bibliotek lanserar en ny streamingtjänst som ger bibliotekskortsinnehavare möjlighet att se finska filmer helt gratis.

Tidigare har de som haft lånekort på Finlandsinstitutets bibliotek kunnat låna finska filmer på dvd. Men i och med Cineasterna-streamingtjänsten kan nu ännu fler människor få tillgång till filmerna. Filmutbudet är stort.

– Vi har ett ganska brett utbud av filmer, både nya och gamla. Speciellt har vi äldre Suomi Filmi-titlar som inte finns att få i Sverige och även många barnfilmer finns bland titlarna, berättar programansvarige Anni Fahler på Finlandsinstitutet.

För att få tillgång till filmerna behöver man ett bibliotekskort från Finlandsinstitutet och en pinkod som ger möjlighet att logga in på streamingtjänsten.

Rikt utbud

När allt är klappat och klart har låntagaren tillgång till omkring 100 finska filmer. Användaren kan sedan se högst fyra filmer gratis per månad.

– Orsaken till att vi nu erbjuder tjänsten är att vi fick så många förfrågningar om var man kunde få se speciellt gamla finska filmer, förklarar Anni Fahler.

I och med streamingtjänsten vill Finlandsinstitutets bibliotek öka intresset för finska filmer men också nå en ny, yngre publik. Utbudet är som sagt brett och till exempel finns alla Aki Kaurismäki-filmerna på biblioteket. Användarna bör visserligen allra helst förstå finska då inte alla filmer har svensk text.