"Maniac " är svart humor i tv-serieformat

2:55 min

En av Netflix storsatsningar i höst är serien "Maniac", vars tio avsnitt släpptes till helgen.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Den är regisserad av Cari Joji Fukunaga som också gjorde första säsongen av mycket omtalade "True Detective" och i huvudrollerna ser vi filmstjärnorna Emma Stone och Jonah Hill. Måns Hirschfeldt har sett.

Ska man bänka sig framför TV:n?

Ja, det är frågan... Jag ska berätta lite vad handlar om, Maniac utspelar sig New York i nåt slags samtid-framtid-dåtid, en slags parallell tid som är rätt lik men ändå inte... Det finns artificiell intelligens och teknik som är väldig avancerad samtid som datorerna är gamla burkar med grön skärm. Det verkar på det hela taget vara en miljö där mänskliga relationer inte är så mycket värt och samtidigt nåt som kan köpas och i den staden möter vi två vilsna själar, Owen och Annie, som både har psykiska problem och deltar en väldigt experimentellbehandling.

Maniac omtalas som Netflix stora satsning i höst, varför är den så omsusad?

Ja, dels är ju Jonah Hill och Emma Stone väldig hippa stjärnor men framför allt har det med den där behandlingen att göra. De testar en medicin som gör att de slipper sin ångest och inte behöver terapi. Ett stadium i den är att de lever i fantasivärldar, som hjältar i slags kortfilmer och de utspelar sig då i ett gangster 40-tal, eller bland alver och hober, det är rymdvarelser och kalla kriget och action på samma... Så det ju så påkostat och knäppt. 

Och bra?

Jag ser ju problem med serien skapar en rad olika illusioner i vad som ju redan är fiktiv värld. Varför ska vi bry oss om det som händer när huvudpersonerna ändå snart vaknar upp, det som att det händer massa knasiga saker för att det på ytan och bullrar rätt tomt under den.

Men jag tycker att det växer, särskilt Emma Stones Annie och hennes problematik. Hennes sorg över sin döda syster, det djupnar. Owen engagerar oss mest för att hon gör det.

Men tillbaks till första fråga då, ska man se Maniac?

Om man har väldigt tålamod för den är också väl långsamt i perioder, men om man väntar in de två, tre sista avsnitten för då börjar också alla birollerna verkligen balla ur på kul sätt. Men nja... jag inte sett det till slut på ren lust.