Skåne

I dag presenterar alliansen hur den vill styra Region Skåne

3:49 min

Allianspartierna i Region Skåne kommer i dag presentera sina planer på att ta över styret i regionen. Efter fyra år med rödgrönt styre ser det alltså ut att bli maktskifte.

– Jag tycker att det är rimligt att det största blocket, som har hållit ihop länge, också går fram och säger att vi vill leda Region Skåne, och det är det vi gör nu, säger regionrådet Carl Johan Sonesson (M). 
 
De andra partierna i regionen kommer under förmiddagen att få veta hur alliansen tänkt sig den politiska organisationen nästa mandatperiod.
 
De rödgröna, som styrt i minoritet den senaste mandatperioden, backade kraftigt i valet. Även om Vänsterpartiet räknas med, så blir det rödgröna blocket med 57 mandat mindre än alliansens 62. Sverigedemokraterna har 30 mandat. Det här gör att inte heller alliansen kommer ha egen majoritet.

Sverigedemokraternas regionråd Patrik Jönsson sa veckan efter valet att han saknar förtroende för alliansen och att den inte kan räkna med SD:s stöd, utan att partiet får något inflytande över politiken. Men det förändrar inget, enligt Carl Johan Sonesson.
 
– I det fall att Sverigedemokraterna skulle rösta fram Socialdemokraternas budget, så får väl Socialdemokraterna och SD fundera på om de ska ta över styret eller hur det ska se ut, säger han.

Regionstyrelsens nuvarande ordförande Henrik Fritzon (S) har sagt att han helst sett ett blocköverskridande samarbete, men det har alliansen sagt nej till. Osäkerheten kring Sverigedemokraternas agerande stärker Henrik Fritzon i sin uppfattning.
 
– Det tycker jag snarast är ett argument för att vi i stället skulle behöva skapa ett bredare blocköverskridande styre, säger han.

Skulle ni kunna lägga en motkandidat till alliansens regionstyrelseordförande?

– Vi får värdera det när vi vet mer om vad det är de går fram med.