Elektrisk stimulering av ryggmärgen hjälper förlamad att gå

3:05 min

En ung man som blivit förlamad efter en olycka har kunnat styra sina ben och ta några steg, med hjälp av elektrisk stimulering av ryggmärgen.

Det här presenteras av forskarna som första gången en person med en fullständig ryggmärgsskada har kunnat styra sina muskler med viljan, och både stå och gå.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Medicine.
 
– Den här teknologin kan göra så att avsiktlig muskelkontroll är möjlig, och den tillåter patienten att stå och ta steg, säger Kendall Lee, på Mayo-kliniken i USA, en av forskarna bakom studien.

Med hjälp av elektrisk stimulering av ryggmärgen har patienten tidigare kunnat resa sig och göra stegliknande rörelser.

Nu har forskarteamet gått vidare med mer intensiv stimulering, under en längre period, och resultatet är att han har kunnat gå några steg i taget, både på ett träningsband och på ett vanligt golv med stöd av en gåstol.

Svenske experten på ryggmärgsskador Claes Hultling, på Karolinska Universitetssjukhuset, säger att det är unikt.

– Den här studien visar att man med hjälp av avancerad modern neurofysiologi och mikroelektronik, har kunnat stimulera ryggmärgen så att man har kunnat ta några steg.

Det handlar inte om att nerverna i den skadade ryggmärgen har vuxit tillbaka och läkt, utan på något sätt har den elektriska stimuleringen ändå gjort att signaler från hjärnan kunnat föras över till musklerna.

Forskarna har inte hela förklaringen till hur, men menar att det inte rör sig om spontana, reflexmässiga rörelser.

Claes Hultling på Karolinska, som själv är ryggmärgsskadad, säger att även om den här typen av forskning kan tyckas fascinerande, så är det mer vardagsnära bekymmer som är viktigare för de flesta förlamade. Som att kunna uträtta sina toalettbehov på ett rimligt sätt och ha ett fungerande sexliv.

Trots de framsteg som nu presenteras tror han att det kommer att ta lång tid innan ryggmärgsskadade på allvar kommer att kunna gå igen.

– När jag fick min ryggmärgsskada sa forskningseliten att boten fanns runt hörnet. Strax skulle man kunna bota en bruten rygg eller nacke. Nu har det gått 30 år, och man säger samma sak, och jag vet inte om det tar 30 år till, eller kanske 100 år till, säger Claes Hultling.