Kulturprofilen häktas

0:30 min

Mannen som kallas ”Kulturprofilen” häktas av Stockholms tingsrätt.

I dag genomförs slutpläderingarna i rättegången mot den så kallade Kulturprofilen i Stockholms tingsrätt. Mannen står inför rätta misstänkt för två våldtäkter mot en kvinna 2011. Åklagaren yrkar på tre års fängelse.

Beskedet om att mannen – som är fransk medborgare – häktas meddelades av tingsrätten efter avslutad rättegång. Det ger en fingervisning om hur tingsrätten värderar den bevisning som har lagts fram under rättegången. Enligt domstolen är mannen, som tidigare inte varit frihetsberövad, i alla fall på sannolika skäl misstänkt för ett fall av våldtäkt.

- I och med häktningen kan man utgå från att domen är given, han kommer med utomordentlig sannolikhet att dömas, säger rättsexperten och före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem till TT och fortsätter:

- Det är dock självklart att han kommer att överklaga, så målet kommer inte stanna i tingsrätten. Först i och med hovrättens dom vet vi vad utfallet blir.

Även Elisabeth Massi Fritz som är målsägandebiträde till den kvinna som enligt åtalet ska ha utsatts för våldtäkterna, är säker att det blir en fällande dom.

- Vi har kommit fram till att samtliga vittnen stödjer målsägandens utsaga. Sedan finns det en journalanteckning och det är faktiskt bara två veckor efter det inträffade som min klient berättar om den här fruktansvärda våldtäkten.

Massi Fritz har talat med sin klient i telefon:

- Hon är otroligt lättad och känner att samhället och rättssystemet tar henne på allvar.

Mannens advokat Björn Hurtig säger att risken för att det blir en fällande dom är "överhängande".

- Men vi viker inte ner oss. Om det skulle bli en fällande dom så kommer vi att överklaga, säger han.