Jaktlyckan som fick en sur avslutning

Länsstyrelsens besiktningsman dröjde så länge att 200 kilo björnkött blev förstört i värmen. – Vi mister tio tusen kronor på det, säger jaktledaren Svante Pounu.

I mitten av september sköt jaktlaget sin första björn i någonsin i Karesuando byaallmänning. Björnen fälldes strax söder om byn Muodoslompolo. En bjässe på omkring 300 kilo lufsade mot jägaren Olof Marakatt som fick fritt skottläge i sitt älgtorn vid en stor gul myr.

- Det kändes roligt att få skjuta när björnen kom som så vid ett öppet ställe, säger skytten som skrek till så att björnen stannade innan han avlossade skotten. 

Enligt jaktreglerna ska länsstyrelsen besiktiga björnen, bland annat i forskningssyfte. Men den här gången dröjde besiktingsmannen sju timmar enligt jaktlaget. Björnköttet hann bli förstört och togs inte emot av slakteriet.

- Vi mister tio tusen kronor på det. Vi hade hoppats att vi hade kunnat få ett tillskott i laget. De här handläggningstiderna måste ju ändras, säger jaktledaren Svante Pounu. 

På länsstyrelsen i Norrbotten beklagar man det inträffade. Alexander Viniger är ansvarig för besiktningarna. Han säger att det normalt skulle ta två timmar till platsen men det dröjde längre den här gången. Enligt deras egen notering tog det fem timmar till platsen. Vad det berodde på kan han inte svara på i detalj men liknande situationer har uppstått tidigare. Då har jaktlag fått klartecken att föra skjutna björnar till slakteriet, där det besiktigats av länsstyrelsen.

- Vet inte vad som gick fel i det här fallet. Kommunikationsmiss, säger Alexander Viniger.

- Själva björnkroppen hängde utanför slaktbodan i solskenet, det var ungefär 15 till 20 grader varmt och dessutom var björnen inte flådd vilket naturligtvis påskyndar processen av köttförstöringen.  Det är naturligtvis en sak som varje jägare ansvarar för, att hantera köttet på rätt sätt så det inte sker. I det här fallet har det inte skett på korrekt sätt, säger Alexander Viniger.

Jaktlaget tänker söka ersättning från länsstyrelsen i Norrbotten och vill se fler besiktningsmän i framtiden för att sådant här kan undvikas.

- Annars så har vi ingen vits att skjuta någon björn, säger jaktledare Svante Pounu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio