Ilska och glädje efter nytt beslut om mineraljakt i Dalsland

1:49 min

Ett australienskt gruvbolag är intresserat av Dalslands mineraltillgångar för en eventuell gruvbrytning av koppar och silver. Det skapar både oro och förväntningar.

Gruvbolaget Odins Minerals har fått undersökningstillstånd från myndigheten Bergsstaten att leta på nära 23000 hektar mark som ligger i fyra olika kommuner.

Både kommuner och boende i området vill inte att något gruvbolag få ett sådant tillstånd och har protesterat.

– Jag är otroligt upprörd. 1998 firade vi att regeringen hade sagt nej och att det inte passade med gruvbryning här. Och nu börjar detta igen, säger markägaren Birgit Hansson som bor utanför Dals Långed.

1998 fanns det framskridna planer på en koppargruva i trakterna av Dals Långed men det stoppades av regeringen med hänvisning till en vattentäkt.

Det finns gott om mineraler i Dalsland. Koppar, silver och guld är det mest intressanta. Gruvbolaget ska nu undersöka om det finns platser där det kan vara intressant att bryta någon mineral. Sedan kan det bli en lång process med olika tillstånd innan det är dags för en gruva.

Ombudsman Per Källvik från fackföreningen IF Metall ser gruvbolagets arbete som en möjlighet som skulle kunna ge tusen jobb till Dalsland i framtiden om det blir en gruva.

– Jag anser att det är jobben som är viktigaste. Självklart ska gruvdriften vägas mot de olika intressen som finns från naturvård och friluftsliv, säger Per Källvik.