Unga med funktionsnedsättning blir av med stöd

1:08 min

Det har blivit mycket svårare för unga människor som har en funktionsnedsättning att få ekonomiskt stöd så kallad aktivitetsersättning när de till exempel är på praktik. Det visar siffror som Försäkringskassan tagit fram åt Ekot.

En av dem som fått avslag är 22-åriga Celine som har atypisk autism och ADHD,  och som inte förstår varför Försäkringskassan gör såhär. 

– Jag tycker det är dumt. För vem ska annars ha hand om mig? Arbetsförmedlingen vill inte ha mig för jag är för sjuk. Försäkringskassan säger att jag är för frisk och ska söka jobb hos Arbetsförmedlingen. Jag tycker det är taskigt. Jag får inte den hjälp jag behöver, säger Cecline. 

22-åriga Celine är en av allt fler unga människor som inte får ekonomiskt stöd av Försäkringskassan när de utbildar sig eller arbetstränar för att kunna ta ett jobb, trots att de är sjuka eller har en funktionsnedsättning. 

I juli i år fick 60 procent, eller 500 personer, avslag på aktivitetsersättning. Det kan jämföras med 20 procent fyra år tidigare. 

Det hela handlar om att Försäkringskassan nu skärpt bedömningen av arbetsförmågan. Och konsekvenserna kan, som i Celines fall blir stora, eftersom Arbetsförmedlingen tycker att hon är för sjuk för att söka jobb.     
 
 – Jag har inga inkomster så nu betalar mamma och pappa allting. Det är ju jobbigt. Jag har ju tänkt att jag ska flytta hemifrån, men det kan jag ju inte nu, säger hon.
 
Majoriteten av de unga som har aktivitetsersättning har, precis som Celine, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som autism och ADHD och Nicklas Mårtensson förbundssekreterare på Autism och Aspergerförbundet är kritisk till att avslagen ökar.
 
– Det är en dramatisk ökning som jag undrar verkligen om det har att göra med att människor är mer anställningsbara eller om man nu ställer för höga krav på människor med aktivitetsersättning. Det är ett kortsiktigt sätt att få ned sjuktalen, säger Nicklas Mårtensson.
  
Faktum är att gruppen unga med aktivitetsersättning, som växt under en längre period, nu börjat minska. Och Ingeborg Watz – Forslund, som är områdeschef på Försäkringskassan med ansvar för just aktivitetsersättningen, förklarar de ökade avslagen med att myndigheten nu följer lagen bättre.

--Vi tillämpar lagen mer likformigt och korrekt. Jag kan inte säga att det är rimligt att avslagen ökar på det här sättet, men vi ser att vi behöver göra en justering utifrån våra rättsliga granskningar, säger Ingeborg Watz – Forslund.