Sorsele

Polisanmälningar och kvarsittning ska stoppa skolbråk

2:48 min

Elever har polisanmälts och den som inte följer ordningsregler kan få sitta kvar efter skolan. Nu försöker Vindelälvsskolan i Sorsele få slut på stöket.

Under vårterminen polisanmälde skolan fyra fall av misshandel, och nu i höst har ytterligare två fall anmälts. Det handlar i samtliga fall om slagsmål mellan elever på högstadieskolan Vindelälvsskolan.

– Vi vill visa att det våld mellan eleverna inte accepteras, säger Henrik Sjöström, biträdande rektor på skolan.

I några av fallen har det varit bråk mellan nyanlända och infödda elever, men enligt Henrik Sjöström finns det inget sådant mönster i alla fallen.

I ett försök att få en lugnare skolmiljö har skolan också förtydligat sina ordningsregler och infört konsekvenser för den som bryter mot reglerna.

– Det är inga konstigheter. Att komma i tid till lektioner, att ha med sig material, att respektera lärare och andra elever, säger Henrik Sjöström.

Den som bryter mot reglerna kan få en anmärkning som också skickas till hemmet. Efter tre anmärkningar samma vecka blir det kvarsittning efter skolans slut. Senast förra veckan fick några elever sitta kvar.

– Men vi vill inte se det som ett straff, säger Henrik Sjöström, det handlar också om att ta igen den undervisning man har missat. De reaktioner vi hittills har fått från föräldrar har varit positiva och jag hoppas det här kan bidra till en bättre och lugnare skolmiljö för eleverna.