
De får Livelihood-priset
Nu på måndag morgon blev det klart vilka som fick årets Right Livelihood-pris. Pristagarna har bland annat kämpat för miljön och människors rättigheter.
Så här lät det när de berättade det för journalister:
– Right Livelihoods stiftelsens uppdrag, det är att hedra och stötta modiga människor och organisationer som på ett visionärt och föredömligt sätt arbetar för att lösa globala problem. Årets fyra priser går till pristagare som gör precis det här. I en tid av alarmerande miljöförstöring och bristande politiskt ledarskap, visar de att en annan framtid är möjlig.
Det bertättade Amelie von Zweigbergk som är en av de som arbetar med det här priset. "The Right Livelihood Award" handlar om personer som har gjort något bra för miljön, klimatet eller människorna. Ibland kallas det för det alternativa nobelpriset.
Rättigheter och miljö
Imorse fick vi alltså veta vilka som får årets pris. Tillbaks till Amelie som vi hörde förut:
– Vi har de tre saudiarabierna. Människorättsförsvararna Abdullah al-Hamid, Mohammad Fahad al-Qahtani och Waleed Abu al-Khair - alla tre från Saudiarabien. De delar ett pris för sina visionära och modiga ansträngningar. Som samvetsfångar fortsätter al-Hamid, al-Qahtani och Abu al-Khair att ge hopp och inspiration till det saudiska folket och andra delar av gulfen.
De sitter i fängelse för att de bland annat kämpat med att förändra situationen för kvinnor i Saudiaraibien. Där är det fortfarande väldigt olika vad män och kvinnor får göra.
Två andra pristag are blir Yacouba Sawadogo från Burkina Faso i Afrika och Tony Rinaudo från Australien får också pris för att de försökt ändra på miljön så att det exempelvis växer träd där det är öken. Amelie igen:
– Sawadogo och Rinaudos metoder som drivs av bönderna själva har potentialen att få mycket stora ödelagda torrområden att återhämta sig, vilket hjälper både människan och planeten.
Hederspriset
Dessutom kommer Thelma Aldana och Iván Velásquez från latinamerika
att få hederspriset för att de arbetat för att länderna Guatemala och Colombia ska ha ett fungerande samhälle. De kämpar för att lagarna där ska följas och att ingen ska kunna påverka myndigheternas arbete genom att betala dem på ett olagligt sätt, berättar Amelie:
– För deras innovativa arbete med att avslöja maktmissbruk och väcka åtal mot korruption, vilket ökat förtroendet för offentliga institutioner.
Det sa Amelie von Zweigbergk som arbetar för Livelihood priset. Det delas ut i Stockholm den 23 november. Reporter var Carin Emenius.