Banker får kritik för investeringar

1:36 min

Två av Sveriges största banker investerar allt mer i företag som, enligt Amnesty International, har en negativ påverkan på mänskliga rättigheter och miljön. Det visar en ny rapport.

I dag släppte initiativet Fair Finance Guide en uppföljningsrapport på en studie som gjordes 2015, då man undersökte hur mycket storbankerna investerat i fyra företag som enligt Amnesty International kan kopplas till kränkningar av mänskliga rättigheter. Det handlar bland annat om oljebolaget Shell, gruvbolaget Goldcorp och kemikoncernen DowDuPont.

– Här har bankerna ett ansvar som ägare till de här företagen, de har en makt att påverka eftersom företagen styrs av sina ägare och bankerna är några av dem, säger Jakob König, projektledare för Fair Finance Guide.

Nu har man följt upp bankernas kopplingar till samma företag och resultatet visar att bankerna blivit bättre på att påverka företagen i rätt riktning men också att samtliga banker fortsatt investera i flera av företagen. Två av storbankernas investeringar har också ökat sedan 2015.

– Det här är väldigt allvarligt eftersom banken investerar i företag som orsakar allvarliga oljeutsläpp, kopplas till barnarbete och hemska arbetsförhållanden, säger Jakob König.

De två banker som investerat mest i företagen är Nordea och Swedbank. Nordea står för den största ökningen sedan 2015, då investerade de 96 miljoner kronor, 2017 var motsvarande siffra omkring 1,8 miljarder kronor.

Men Sajsa Besik, chef för hållbara finanser på Nordea, tycker inte att ett sånt här stickprov ger en bra indikation på hur en bank jobbar med hållbarhet i stort. Han säger också att Nordea gjort bedömningen att de två företag de investerat mer i visat en positiv utveckling på området.

– Vi investerar i företag som är på väg att bli bättre och undviker de värsta fallen och uppenbarligen så anser vi att de här företagen som vi har ökat investeringar i inte tillhör de företag vi inte ska göra affärer med, säger Sajsa Besik.