”Man är inget barn när man är sjutton”

3:21 min

Frågan om hur man ska se på sexövergreppsanklagelserna mot domaren Brett Kavanaugh delar just nu USA.

Chase Stockton och Erin Hushkas är studenter i Springfield, i den konservativa delstaten Missouri.

– Från början gillade jag Kavanaugh, jag tycker om hur han har formulerat sina utlåtanden tidigare som domare och jag delar hans konservativa värderingar, säger Chase Stockton.

Han läser en förberedande juristutbildning vid Missouri State University. Men övergreppsanklagelserna har fått honom att ändra uppfattning.

– Sexuella trakasserier är ett stort problem i vårt samhälle och det här handlar om vilken typ av människor vi vill ha i högsta domstolen. Det är också något som betyder mycket för domstolens anseende, menar Chase.

Han tycker att det är svårt att veta vad som egentligen hände då för över trettio år sen, men det faktum att kvinnan, Christine Blasie Ford, inte har sagt nåt förrän nu tycker han inte gör henne mindre trovärdig.

– Jag vet att en del äldre tycker att hon borde ha gått till polisen tidigare i så fall, men inte minst metoo-rörelsen har visat min generation att det är fel att skuldbelägga brottsoffret, säger Chase.

Det påstådda våldtäktsförsöket ska ha skett när Brett Kavanaugh bara var sjutton, men Chase som själv är 20, tycker att man kan ställas till svars också för saker man begått som så ung.

– Man är inget barn när man är sjutton, man ska kunna skilja på rätt och fel och det gäller även om man är full, säger Chase.

Enligt Ford var Kavanaugh berusad vid tillfället.

Erin Hushkas som läser kommunikationsvetenskap vid Drury University i Springfield är mer tveksam.

– Det här mal verkligen i mitt huvud. Som feminist så tänker jag så klart på kvinnan och förstår hur svårt det måste vara att bära på det här och sen kanske inte bli trodd…men jag tycker att det är svårt för det var så länge sen, Brett Kavanaugh var så ung och om det här nu stämmer så var han också berusad, säger Erin.

Till skillnad från Chase är hon kritisk till Kavanaughs konservativa ståndpunkter, exempelvis hans kritiska syn på abort. Men hon tycker att det är bekymmersamt att en anklagelse som är så svårt att bevisa så här långt i efterhand skulle kunna ödelägga hans karriär.

Däremot tycker Erin att det är bra att båda nu kommer att höras i senaten i veckan.

– Alla pratar så mycket om det och i och med metoo så kan man inte bara sopa en sån här anklagelse under mattan, även om det här är en väldigt svår situation, säger Erin.