Räddningsfartyget Aquarius avregistreras

2:15 min

Villkoren hårdnar ytterligare för biståndsorganisationen Läkare utan gränsers fartyg Aquarius, som räddar flyktingar och migranter i nöd på Medelhavet. Fartyget har tidigare nekats att sätta iland människor i hamnar i Italien och Malta och nu har fartygets flaggning också dragits in så att det inte ska kunna hjälpa migranter på Medelhavet.

Panama drar tillbaka sin flaggning av räddningsfartyget Aquarias efter bara någon veckas registrering.

Enligt organisationerna Läkare utan gränser och SOS Méditerranée, som driver fartyget, så är det Italiens regering som pressat Panama till denna avregistrering.

Läkare utan gränser skriver på sin hemsida att Panama i lördags meddelade att flaggningen utgjorde ett politiskt problem för landet och att Italien ställt krav på "omedelbara åtgärder". Panama ska också enligt AFP ha anfört att fartyget inte respekterar internationell rätt. 

Förra helgen stävade Aquarius åter ut på Medelhavet som det enda icke-statliga räddningsfartyget. Det hade då legat i Marseille en tid efter att ha förlorat rätten att gå under Gibraltars flagg. Andra räddningsfartyg utkämpar liknande strider om sin flaggning. 

Italiens nya regering med inrikesminister Matteo Salvini vill på alla sätt få bort frivilligorganisationer i nödsituationerna till havs och i stället överlåta dem till libysk kustbevakning att hantera, vilket innebär att flyktingarna och migranterna förs tillbaka till Libyen.

Salvini och andra i Italiens anklagar biståndsorganisationerna för att spela smugglarna i händerna genom att föra flyktingar och migranter vidare till Europa.

Läkare utan gränser, SOS Méditerranée och andra nu stoppade organisationer menar å sin sida att de räddar liv. Procentuellt sett har andelen migranter som dör i Medelhavet stigit dramatiskt i år.