Finnblicken

Hundra filmer med ett bibliotekskort

1:38 min

Finlandsinstitutets bibliotek har tagit i användning Cineasterna, en helt ny streamingtjänst. Det ger innehavarna av Institutets bibliotekskort en möjlighet att se på finska filmer på deras egna hemdatorer helt gratis.

På finska: Sadan suomalaisen elokuvan valikoima ilmaiseksi – Suomen instituutin kirjasto hankki uuden elokuvapalvelun

Tidigare har de som haft lånekort på Finlandsinstitutets bibliotek kunnat låna finska filmer som traditionella dvd-kasetter. Men i och med Cineasterna-streamingtjänsten kan nu ett mycket större antal människor få tillgång till filmerna. Utbudet som Finlandsinstitutet erbjuder är också stort.

– Vi har ett ganska brett utbud av filmer, både nya och gamla. Speciellt har vi äldre Suomi Filmi-titlar som inte finns att få i Sverige och även många barnfilmer finns bland titlarna, berättar programansvarige Anni Fahler på Finlandsinstitutet.

För att få tillgång till filmerna behöver man ett bibliotekskort från Finlandsinstitutet och en pinkod som ger möjlighet att logga in på streamingtjänsten.

Rikt utbud

När allt är klappat och klart har låntagaren tillgång till omkring 100 finska filmer. Användaren kan sedan se gratis på högst fyra filmer per månad.

– Orsaken till att vi nu erbjuder tjänsten är att vi fick så många förfrågningar om var man kunde få se speciellt gamla finska filmer, förklarar Anni Fahler.

I och med streamingtjänsten vill Finlandsinstitutets bibliotek öka intresset för finska filmer men också nå en ny, yngre publik. Utbudet är som sagt brett och till exempel finns alla Mika Kaurismäki-filmerna på biblioteket. Användarna bör visserligen allra helst  förstå finska då inte alla filmer som finns att ladda ner, har svensk text.