Riksdagens politiker har valt en ny talman

2:24 min

Politikern Andreas Norlén är riksdagens nya talman. Han är från partiet Moderaterna. Riksdagens politiker röstade fram honom idag.

Att vara talman är ett fint och viktigt uppdrag i riksdagen. Talmannen leder riksdagens arbete under året. Och det är talmannen som leder diskussionerna mellan partiledarna när regeringen ska bildas. Talmannen ska inte vara politisk i sitt arbete. Han eller hon ska arbeta för hela riksdagen, inte för sitt eget parti.

Idag samlades alla invalda politiker i riksdagen för första gången efter valet. Det första de gjorde var att rösta fram den nya talmannen.

Nu börjar de riktiga diskussionerna om vilka partier som ska bilda regering, och vem som ska vara statsminister. Resultatet i valet till riksdagen blev ju mycket jämnt. Partierna har ännu inte kommit överens om vilka som ska bilda regering och samarbeta.

Den nye talmannen Andreas Norlén har bestämt att riksdagen ska rösta om statsministern i morgon. Då ska riksdagen rösta om de vill ha kvar Stefan Löfven som statsminister eller inte.

Om riksdagen röstar nej till Stefan Löfven så måste han avgå. Sedan ska talmannen diskutera med partierna om vilka som ska bilda den nya regeringen. Stefan Löfven kan komma tillbaka som statsminister igen, även om han blir bortröstad imorgon. Ingenting är klart ännu.