Dåtid och nutid möts i ny utställning

5:15 min

Vad berättar ett gammalt bälte och bilder från sociala medier? Jo, de berättar om samer i en ny samisk utställning på Kulturen i Lund. Det är viktigt att hitta bakgrundsinformation till föremålen så att de inte bara är föremål, säger utställningsproducenten Sofie Bergkvist.

Se inslaget i måndagens Oddasat på SVT Play.

I ljudklippet hör du Evelina Kallträsk berätta om sin gammelfarmor Stina Gaup Westerlund som omnämns i utställningen.

- Här på Kulturen i Lund finns en ganska stor samisk samling som vi nu visar och vi har valt att göra ett stort arbete för att hitta bakgrundshistoria till föremålen och berättar dem också, säger utställningsproducenten Sofia Bergkvist.

Slöjdaren Anna-Stina Svakko har varit museet behjälplig med att hitta information om föremålen och hon tycker det är väldigt speciellt att museet har tagit det ansvaret att visa sina samiska föremål

-Det kanske är tid för det, nu när världen hårdnar. Då kanske det är ännu viktigare att museerna bryr sig om och intresserar sig. Nu när det prat om att ge tillbaka föremål och mänskliga kvarlevor till samerna, då kanske det blir viktigare för museerna och visa vad de har, säger Anna-Stina Svakko.

För museet var det viktigt att visa både dåtid och nutid, med slöjd och bland annat unga samers "selfies" från Instagram, att berätta människors historia så som läraren Stina Gaup Westerlund, som själv skrev läromedel och familjen Mortensson som 1889 reste till världsutställningen i Paris.
Men lika viktigt att lyfta fram historierna till de samiska föremålen, så de inte bara är föremål.

- Vi har verkligen försökt att hitta en koppling och i vissa fall har vi lyckats få tag i släktingar till exempel. Och kunnat lära oss mer, om vem som har haft dom och var de kommer ifrån, säger Sofia Bergkvist. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio