Låst läge väntas efter statsministeromröstning

1:28 min

På tisdagsförmiddagen sker Riksdagens statsministeromröstning. Vid 09.30 röstas med största sannolikhet då Stefan Löfven bort från posten som statsminister. Vad som händer efter det är fortsatt svårt att sia om.

– Det är klart att Stefan Löfven kommer att avgå. Men vad som kommer att hända därefter finns det verkligen ingen som har en idé om i dag, därför att alla möjliga lösningar verkar man komma längre ifrån ju längre tiden går, sade tidigare partiordförande för Vänsterpartiet Lars Ohly i Studio Ett i P1 på måndagseftermiddagen.

En moderat, en socialdemokrat, en vänsterpartist och en från Centerpartiet. Så ser talmanspresidiet ut för kommande mandatperiod efter dagens omröstningar i riksdagen.

Sverigedemokraterna, som hade föreslagit Björn Söder som andre vice talman, blev utan talmanspost. Jimmie Åkesson menade att vem som blir talman inte är så viktigt, däremot tycker han att måndagens resultat är en viktig signal från alla de andra partierna - främst det största Allianspartiet.

– Jag såg det här som lite av ett test på måndagen, framförallt hur moderaterna ställer sig i en sådan här situation. Nu har de sänt en väldigt tydlig signal ändå om att de nog hellre vill se ett Sverigedemokraterna i total opposition. Då vet jag inte hur de ska kunna bilda regering ända in i kaklet, som Ulf Kristersson har lovat, säger Jimmie Åkesson.

Ulf Adelsohn, partiledare för moderaterna mellan 1981 och 1986, tycker att partierna nu - efter talmansomröstningen - ska besinna sig och arbeta över de traditionella blocken för att komma till en lösning.

– Mina tips är att alla ska ta del lugnt nu. De ska inte gå ut med alltför tuffa uttalanden. Men jag tror också mycket på breda överenskommelser med Socialdemokraterna i många frågor. Det är absolut viktigt att vi behöver det för Sveriges skull, säger Adelsohn.

Enligt statsvetaren Tommy Möller vid Stockholms universitet så gick talmansomröstningarna bäst för Socialdemokraterna. Genom måndagens resultat har partiet, enligt honom, lyckats visa att Alliansen är beroende av Sverigedemokraterna.

Det kommer Socialdemokraterna också att ta tillfället i akt att påpeka under tisdagen, då statsministeromröstningen sker, säger Möller. Men vad som väntar sen, kring regeringsfrågan, är det här året svårare än på mycket länge att sia om.

– Jag befarar att det här kan dra ut på tiden. Det är inte ens sannolikt att det blir en Alliansregering. Det finns väldigt många villkor som är ställda från olika aktörers sida, som gör att positionerna fortfarande, minst lika mycket som innan valet, är cementerade, säger Tommy Möller.