Björn Söder (SD) efter talmansvalet: "Givetvis får det konsekvenser"

2:06 min

I och med måndagens omröstningar i riksdagen står det nu klart att Björn Söder (SD) från Kristianstad inte behåller sin post som andre vice talman. Huvudpersonen själv är besviken på de ledamöter från Moderaterna och Kristdemokraterna som lade ner sina röster.

Normalt sett orsakar inte valet av vice talmän någon dramatik, de fördelas efter partiernas storlek. Enligt praxis ska posten som andre vice talman gå till det tredje största partiet, vilket är Sverigedemokraterna.

Men Vänsterpartiet, som inte kan acceptera att Björn Söder utses till vice talman igen, lanserade motkandidaten Lotta Johnsson Fornarve som även fick Socialdemokraternas och Miljöpartiets röster.

Om Alliansen hade röstat för Söder i stället för att rekommendera nedlagda röster hade Söder klarat sig.

– Det finns en stark partipiska. Jag har träffat många moderater som ville rösta på Sverigedemokraterna, säger Björn Söder (SD) några timmar efter talmansvalet.

Björn Söder nominerades då i stället till posten som tredje vice talman mot Centerpartiets Kerstin Lundgren. Men han förlorade även den omröstningen.

– Jag tror att detta kommer att cementera bilden av att det finns en sjuklöver, ett och samma alternativ med sju olika nyanser, säger Björn Söder och fortsätter:

– Det här med överenskommelser och praxis gäller ju inte längre och det finns inget skäl till att vi som parti ska rätta in oss efter tidigare gällande praxis. det är klart att det kan få konsekvenser för smidigheten i riksdagens arbete.