Artisten Kristina Issa ger röst åt sägenomspunna syriska drottningen Zenobia i musikföreställning

3:24 min

Den syriska krigardrottningen Zenobias historia hör till en av de mer ovanliga: hon drev bort romarna på 200-talet och skapade en kort period ett eget rike kring Palmyra.

 Nu har teatermusikern och popartisten Kristina Issa satt musik till hennes berättelse med premiär 26e september i Göteborg.

– Det är en kvinna som är envis och vill någonting. Hon är en kvinna i  historien som har ett mål och vill något annat än det som är ämnat för henne och jag tror vi alla kan känna igen den känslan: "jag är starkare än vad samhället tillåter mig", berättar Kristina Issa, som arbetat med att ge ut soloskivor som popartist, men också som teatermusiker i bland annat Göteborg.

Arbetet med föreställningen började när Kristina Issa, som har sitt ursprung i Syrien, var inbjuden till Damaskus för att arbeta med en utställning om Zenobia, men kriget gjorde det omöjligt att åka dit.

Kristina Issa kunde inte släppa tanken på drottning Zenobia, som fick ta över tronen när hennes make, kungen dödats, och tog upp kampen mot romarriket, Hon skapade ett eget rike i Egypten och Syrien. Kristina Issa vill lyfta fram Zenobia som hon menar har hamnat i skuggan av de manliga regenterna och inte minst de personer som västvärlden valt att lyfta fram i historieskrivningen.

– Vad är förutsättningarna och hur såg normen ut? frågar sig Kristina Issa. Det sägs att även kvinnor stred. Att kvinnor red och jagade, att kvinnor inte var så inskränkta som vi trodde.

Förutom sitt band arbetar Kristina Issa med texter, videor och animationer på scen. Musiken till föreställningen beskriver hon som en resa i känslor – att gå från att känna sig öppen och ny till att känna fångenskap och frigöra sig.

– Att skicka med en nyfikenhet för historien.

Premiär på Stora Teatern i Göteborg ikväll, därefter turné i Västra Götaland.