Öppnad gräns förändrar människors liv

2:11 min

Som ett led i fredsprocessen öppnades gränsen mellan Etiopien och Eritrea för två veckor sen. En gräns som varit stängd och militariserad i 20 år.

– Jag kunde inte föreställa mig att detta skulle hända, jag är så lycklig, berättar Hebron, 16 år, om sitt första möte med sin farmor igår. Hebron bor i Etiopien, farmodern i Eritrea – inte så långt bort egentligen, men de har aldrig kunnat träffas, eller ens ringa till varandra så länge Hebron levt.

– När vi sågs så kramades och pussades vi länge, skrattar hon.

Här i Zalembessa på den etiopiska sidan av gränsen passerar sen ett par veckor en strid ström bilar, bussar och lastbilar in och ut ur Eritrea. Sen gränsen öppnades har handel och utbyte mellan länderna exploderat, och några meter från gränsövergången sitter Hebron och säljer kaffe, te och läsk.

– Det är en bra inkomst, säger Hebron, som tidigare var en av traktens många arbetslösa ungdomar.

– Jag vet inte hur det är med våra ledare, men folken är glada för det här, det ska aldrig mer vara konflikt mellan etiopier och eritreaner, säger Mulu, som kommer körande på den dammiga grusvägen från Eritrea, innan han hastar vidare på den etiopiska asfaltsvägen.

– Vi har levt 20 år med drömmen om att den här dagen skulle komma, säger Leteberhan som bor i Eritrea och är på väg hem till fots efter att ha varit på bröllop hos släkt på etiopiska sidan. Nu är det bara glädje och jag hoppas freden ska vara länge, säger hon.

Haftom, 24 år, tjänar pengar på valutaväxling och går omkring vid gränsen med en bunt sedlar i handen. Han har hunnit åka in i Eritrea flera gånger sen gränsen öppnades och berättar att han alltid återvänder nedslagen.

– Jag har det inte så bra jag heller, men när jag ser hur fattigt Eritreanerna har det blir jag ledsen, säger han.