Hundratusentals äldre i skuggan av kriget i Ukraina

2:28 min

I krigets Ukraina finns efter fyra års krig fler än en miljon äldre som är i behov av humanitär hjälp enligt FN:s uppskattning och bara längs med fronten försöker 200 000 äldre överleva.

– Huset blev bombat och förstört, mitt sommarkök, skjulet och jordkällaren, det var inget kvar här, säger Zinaida Antonovna Vasilenko.

I byn Semenivka, som förstördes för några år sedan, där finns övergivna förstörda hus på varje gata, husen där någon bor har ofta lagade tak. Zinaida har fått hjälp med ett nytt hus, men hon är ensam, har svårt att gå och hon använder krycka. Hennes pension är låg, kanske 500 kronor i månaden, det räcker till mat säger hon.

– Det är inte bra här i Ukraina förstår du, det är så svårt att leva, de stryper oss som om vi vore löss. Är vi värda ett sånt liv? 

FN uppskattar att det finns mer än en miljon äldre människor i Ukraina, över 60 år, som på grund av kriget behöver humanitär hjälp. Bara i frontens närhet bor 200 000 som är i akut behov av hjälp.

– De är den mest sårbara gruppen, de är glömda och lämnas kvar ensamma i östra Ukraina, säger Irina Tsyvkovskaya på organisationen Help Age som jobbar med de äldre.

Dessa farmödrar och morfäder hade redan sämre hälsa, många med ålderns kroniska sjukdomar och hälsan har bara blivit värre med kriget. De lider av extrem psykisk stress, svåra depressioner, de har dåligt med mat, svårt med vatten både för att dricka och för hygienen och pensionen, om de kan få tag på den, är mycket låg.

– De yngre kan flytta, men i de flesta byarna längs fronten, där är det nästan bara äldre kvar, säger Irina Tsyvkovskaya.

För 81-åriga Zinaida tycker det är trevligt när vi eller någon annan kommer på besök. Men hon lever ganska ensam säger hon, och framtiden, den är mörk.

– De har fyllt landet med granater, bomber, sorg och tårar, säger Zinaida Antonovna Vasilenko