Rysslands asiatiska grannar i fokus på filmfestivalen i Vladivostok

1:50 min

Den internationella filmfestivalen Pacific Meridian pågår just nu i Vladivostok i Ryssland. Nästan 190 filmer visas under veckan och fokus ligger på film från Ryssland och Asien.

Ett längre reportage hittar du längst ned i artikeln.

En Hollywoodcelebritet kommer till Vladivostok och lockar nyfikna åskådare. Ett hundratal personer har samlats vid röda mattan som i det här fallet är blå för att vänta in Andie MacDowell som vinkandes och leendes svischar förbi, in i Okeanbiografen där hon ska prata om sin film Sex, lögner och videoband från 1989.

Men nu är det inte besök av det här slaget som är det intressanta med Pacific Meridian som den internationella filmfestivalen i Vladivostok kallas. Istället är det att få se spelfilmer, kortfilmer, dokumentärer och tecknade filmer från framför allt Ryssland och de asiatiska grannländerna. Som den här:

Yael är åtta år och ensam hemma. Hon skriver ordet Ring i sitt block i väntan på att hennes mamma ska komma hem från jobbet. Hon lyssnar också på kassettband som hennes pappa skickat. Som så många andra från Filippinerna är han gästarbetare medan Yael och hennes mamma är kvar i hemlandet. Filmen Nervous Translation är en spelfilm om det som är verklighet för många filippinska barn: längtan efter en frånvarande förälder.

Nervous Translation är ett av de åtta tävlingsbidragen i kategorin spelfilm. Det är en vacker film, långsamt berättad med ett nedtonat bildspråk där detaljerna har huvudrollen.