Det okända fusket med ditt vin

6:26 min
  • Vad innehåller egentligen vin? Ja, det är inte så lätt att veta, för till skillnad från andra livsmedel har viner och annan alkohol inga innehållsförteckningar.
  • Det här tar Mats-Eric Nilsson upp i sin nya bok ”Chateau Vaddå - det okända fusket med ditt vin” där han har granskat vinindustrin.
  • Hör Mats-Eric Nilsson i P1-morgon.

Författaren Mats-Eric Nilsson granskar vinindustrin i sin nya bok ”Chateau Vaddå - det okända fusket med ditt vin”. Han gästar P1-morgon och intervjuas av programledare Katherine Zimmerman.

– Många konsumenter vet kanske inte att det finns 63 olika tillsatser och processhjälpmedel som tillverkarna får använda i vinproduktion och det är helt lagligt enligt EU:s regler, säger Mats-Eric Nilsson.

– Det enda som står på förpackningen är att det innehålla sulfiter, som är en svavelförening, och det måste stå angivet då en del människor kan vara överkänsliga mot det ämnet.

– Det är samma typ av livsmedelskemikalier som tillverkare kan använda i vanlig mat men med den skillnaden att det måste redovisas för konsumenten. Skillnaden när det gäller vinet är att tillsatserna är dolda för konsumenten. 

– Det går att påverka vinets smak och färg till exempel.

– Jäst kan även tillsättas av industriella skäl, för att tillverkningsprocessen ska gå snabbare, men också för smakens skull. Det handlar om fabrikstillverkad jäst som är smakdesignad för att locka fram smak av till exempel passionsfrukt, kiwi eller ekspån, berättar författaren Mats-Eric Nilsson.

– Det är till och med förbjudet att skriva en innehållsförteckning på vin. Det har alkohol lobbyn i EU sett till, menar Mats-Eric Nilsson.

Vinindustrin menar att det skulle kunna bli för komplicerat för kunderna att få långa krångliga formuleringar redovisade i en innehållsförteckningar berättar programledare Katherine Zimmerman.

– Då borde i så fall även gälla för mat, menar författaren Mats-Eric Nilsson.

– Vinindustrin glider med sanningen. Hela vinindustrin bygger på att det ska uppfattas som något traditionellt och autentiskt med en marknadsföringslyrik som berättar om något genuint, men egentligen erbjuder de en utpräglad industriprodukt med fullt av tillsatser. Där finns ett stort glapp, menar Mats-Eric Nilsson.

Hur kan vi som konsumenter välja ett vin med mindre tillsatser eller en produkt helt utan tillsatser?

– Det är faktiskt inte så lätt att göra det då det inte finns någon innehållsförteckning på vinerna.

– Vill man ha ett helt tillsatsfritt vin ska man välja det som kallas naturvin. I dessa viner finns inga tillsatser förutom möjligen en liten mängd av sulfit, men de innehåller mycket mindre mängd än i de konventionella vinerna. Det finns en motståndsrörelse här. berättar författaren Mats-Eric Nilsson.