Blir Steinways flyglar kinesiska?

2:40 min

Säg Steinway och många tänker nog direkt på en svart spegelblank flygel, men numera är Steinway & sons del av det världsomspännande företaget Steinway musical instruments som också tillverkar andra stränginstrument liksom trä- och blåsinstrument - och nu kan företaget vara på väg att få den kinesiska staten som ägare.

Världspianisten Lang Lang kan snart vara frontfigur för ett statligt företag i Kina. Det land som han lämnade i tonåren tillsammans med sin pappa för att utvecklas som pianist i USA, för nu uppger nyhetsbyrån Bloomberg att ett statligt kinesiskt konglomerat är intresserat av att köpa Steinway musical instruments.

Det är ett företag som idag består av i huvudsak en division som tillverkar band- och orkesterinstrument och en som tillverkar pianon och flyglar, och nu kan alltså Steinway musical instruments vara på väg att säljas till det kinesiska konglomeratet China Poly Group.

China Poly Group har kallats för "det viktigaste företag du aldrig har hört talas om". Det säljer alltifrån förvarsmateriel till råvaror och fastigheter och annat och har på senare tid också att börja intressera sig för kultur i olika former: drama- och tv-produktion, filmdistribution och antikviteter till exempel.

Chefen för China Poly Group, Xi Niansha, sade nyligen att de kommer att fortsätta att göra affärer i USA, i synnerhet på den amerikanska kultur- och fastighetsmarknaden, och skulle Steinway få kinesiska ägare skulle företaget få en bättre distribution av sina produkter i Kina.

Det kan företaget komma att behöva, för enligt en marknadsanalytiker som Bloomberg har pratat med kan Steinway vänta sig en stor tillväxt på den kinesiska marknaden i takt med att kinesiska medelklassfamiljer blir allt rikare.

- De blir villigare att köpa ett lyxigt piano åt sina barn eftersom de ser musik som en viktig del i barnens utbildning, och där finns det ingenting som slår varumärket Steinway, säger marknadsanalytikern Shaun Rein till Bloomberg.

Då lär det väl knappast sitta fel med att Steinways största affischnamn Lang Lang är från samma land som de potentiella köparna.