Hultsfred

Åtalade i tiggerihärvan kan ha styrt över 40 personer

1:57 min

Under tisdagen inleds rättegången i den härva som gäller människohandel i Hultsfred och Växjötrakten och som uppdagades för knappt ett år sedan.

Sju bulgariska män är åtalade för människohandel. Det är en 60-årig man, hans tre söner och två av hans barnbarn samt en bekant till familjen. En 76-årig svensk man är åtalad misstänkt för medhjälp till människohandel. Alla åtalade nekar till brott.

I den 3 000 sidor långa förundersökningen beskrivs en bild av att ligan kan ha kontrollerat minst 40 människor genom att exempelvis skuldsätta offren när de gått på toa eller somnat på sin plats.

13 brottsoffer ingår i åtalet och de ska höras via videolänk från bulgarisk domstol under den 28 dagar långa rättegången. De utsatta tiggarna kräver totalt närmare en halv miljon i skadestånd

På Svenska kyrkans vinterhärbärge i Växjö bodde några av de som åtalats för människohandel tillsammans med de utsatta tiggarna.

– Det finns alltid en risk att man blir lurad. Det betyder i sak inte att vi är naiva. En gästfrihet är inte naivitet, säger Åsa Ingvert, pastoralchef i Växjö och chef över Diakonicentrum.

I polisförhör har personalen berättat att man länge misstänkt att tiggarna blivit utnyttjade, men inte agerat.