Ygeman: Bara en talmansrunda

8:21 min

Anders Ygeman (S) tror att det bara kommer bli en talmansrunda.
– Traditionen för regeringsbildningar är att talmannen inte går fram med ett alternativ som han inte tror får riksdagens gillande, säger han.

På tisdag förmiddag, klockan 9.30, röstar riksdagen om statsministerposten. Allt tyder på att Stefan Löfven (S) röstas bort – vilket Allianspartierna och Sverigedemokraterna sagt att de ska göra. De har tillsammans 205 röster.

Därefter väntas nye talmannen Andreas Norlén (M) kommer inleda arbetet med att få till en regering.

– Den svenska traditionen för regeringsbildningar är att talmannen inte går fram med ett alternativ som han inte tror får riksdagens gillande. Därför tror jag att det kanske bara till slut blir en gång som talmannen går fram, säger Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, som hoppas att talmannen ska ta in budgetfrågan tidigt i sonderingen efter ny regering.

Det finns de som har spekulerat i att Stefan Löfven skulle kunna avgå frivilligt, nu återstår två timmar till statsministeromröstningen – hur kommer han att göra?

– Nej, han kommer naturligtvis avvakta den omröstning som sker. Det sannolika är att han förlorare den omröstning och sen återinträder som statsminister i en övergångsregering.