Marta och Luka Modric är årets bästa fotbollsspelare

0:45 min

Marta och Luka Modric är årets bästa fotbollsspelare. De tilldelades Internationella fotbollförbundets pris på måndagens gala i London.

– Ett magiskt ögonblick, sade 32-åriga Marta när hon tog emot priset.

Fem år i rad, 2006–2010, utsågs Marta till årets spelare av Fifa. På måndagskvällen blev brasilianskan på nytt utsedd till världens bästa, på Fifas "The Best"-gala i London.

– Jag saknar verkligen ord. Alla undrar varför jag är så känslosam trots att jag har varit i den här positionen så många gånger. Men det är för att det betyder så mycket för mig. Från allra första stund visste jag att fotboll var det bästa i livet, sade Marta i ett tårfyllt tacktal.

– Det här är ett magiskt ögonblick.

32-åringen, som var nominerad för 14:e gången, ledde i april Brasilien till seger i Copa América för sjunde gången. Hon var med 13 ligamål också starkt bidragande till att Orlando Pride tog sig till semifinal i den nordamerikanska proffsligan NWSL.

På herrsidan gick priset till kroaten Luka Modric, som ledde sitt land till ett överraskande VM-silver i somras.

Han skickade en hälsning till Zvonimir Boban, som var lagkapten i det Kroatien som tog VM-brons i Frankrike 1998.

– Han var min stora förebild, och det som de uppnådde där gav oss tron att vi kunde göra det vi gjorde i Ryssland. Det här visar att alla drömmar kan gå i uppfyllelse.

Årets tränare på damsidan blev Reynald Pedros, som ledde Lyons damer till en trippel – ligan, cupen och Champions League. På herrsidan gick priset till Didier Deschamps, som förde Frankrikes herrar till VM-guld.

Fifas världslag, herrar, dominerades av Real Madrid. Den spanska storklubben fick med fyra spelare i elvan, som dessutom innehöll Cristiano Ronaldo, som lämnade Real för Juventus inför den här säsongen.

Hela elvan: David De Gea – Dani Alves, Raphaël Varane, Sergio Ramos, Marcelo – Luka Modric, N'Golo Kanté, Eden Hazard – Kylian Mbappé, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo.