RECENSION - LITTERATUR

"Drömmen om Europa": Enastående seriebok av Fabian Göranson

2:15 min

Serieskaparen och illustratören Fabian Göransons nya bok "Drömmen om Europa" är en serieberättelse som bygger på en månadslång resa genom kontinenten.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Det har funnits mycket positivt att säga om Fabian Göransons serier redan från debuten för mer än tio år sedan. Han är skicklig på att mejsla fram personporträtt i både bild och dialog. Hans historier har driv och engagemang och han växlar med lätthet mellan olika sorters berättande.

Allt det där finns i "Drömmen om Europa" men med den skillnaden att Fabian Göranson har växlat upp till en helt annan nivå än tidigare. Den stilrena svart-vit-blå färgskalan och den välkomponerade berättelsen håller ihop de disparata mötena med vänner och okända under den månadslånga resa som boken handlar om.

Att bara beskriva handlingen kan låta banalt: en serietecknare ger sig ut på en tågluff med sin vän forskaren för att söka svar på varför nationalism, högerextremism och hopplöshet fått fäste på allt fler håll i Europa. Men det stora allvaret i ansatsen skjuts hela tiden i sank av den absurda humor som verkligheten gärna överraskar oss med. Samtalet med den tyske valutateoretikern på landsbygden utanför Hannover är en av flera skrattfester.

Istället för att serveras svar blir läsaren genom boken bombarderad med frågor om klimatförändringar, integration, gentrifiering och mycket annat. Realismen glider ofta över i drömscener och med jämna mellanrum tar huvudpersonernas privata bekymmer över den politiska samtidsskildringen.

"Drömmen om Europa" är en bok där den visuella upplevelsen, persongalleriet och berättelsen sammanstrålar i en helhet jag sällan upplevt. Alla de ord jag tidigare har tänkt om Fabian Göransons serier - lovande, angeläget, originellt, osv - de orden behövs inte längre. Han är framme nu.