Geely bygger stort innovationscenter i Göteborg

2:27 min

Biltillverkaren Volvos kinesiska ägare Geely har nu börjat bygga ett stort innovationscenter i Göteborg, där ska 3 500 personer kunna jobba. Enligt Gang Wei, ansvarig för bygget, visar detta att Göteborg är Geelys andra hemstad.

– Det här är Geelys andra hem. Vi ska visa vårt långsiktiga engagemang till våra anställda, till Göteborg och till Sverige. Geelys investeringar här är seriösa investeringar och vi har ett långsiktigt engagemang, säger Gang Wei, ansvarig för bygget, till Ekot.

Kinesiska Geelys avtryck växer i Västsverige.

Företaget är numera inte bara ägare av biltillverkaren Volvo Cars, utan också storägare i fordonstillverkaren AB Volvo.

Samtidigt har det nystartade bilmärket Lynk&Co sitt huvudkontor i Göteborg och nu har också bygget av ett stort innovationscentret börjat.

Bygget kommer pågå i flera år innan allt är klart i början av år 2022. Men den första kontorsbyggnaden på åtta våningar ska vara klar redan i slutet på nästa år. När är allt är klart ska komplexet bestå av fem byggnader, där det ska finnas bland annat restauranger, ett hotell och plats för 3 500 anställda.

En stor del av dem kommer vara anställda av Geelys svenska bilutvecklingsföretag Cevt, som nu har drygt 2000 anställda.

Det handlar inte om några stora nyanställningar, utan mest om att samla personal på ett ställe.

Gang Wei hoppas också att till exempel universitet kan finnas representerade i centret.

– Vi välkomnar också andra partnerföretag. Vi pratar också med universitet. Vi planerar att göra detta ställe till en plattform för samarbete, säger han till Ekot.

Gang Wei, som är ansvarig för bygget och som jobbar på Cevt, tror inte att det finns någon risk att satsningen är för stor.

– För allt vi gör har vi en solid ekonomisk utredning.

Det finns en viss oro för kinesiska investeringar i Sverige. Gang Wei säger att han vill att innovationscentret ska bli transparent. 

– Redan från början ska centret bli transparent, öppet och med samarbeten. Det ska bli ett ställe där öst och väst kan mötas, säger Wei till Ekot.