Jimmie Åkesson: Alliansen inget regeringsalternativ

6:37 min

I dag på förmiddagen röstas med största sannolikhet Stefan Löfven (S) bort från posten som statsminister. Samtidigt säger Jimmie Åkesson (SD) att han i nuläget inte ser Alliansen som ett regeringsalternativ.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson säger i P1-morgon att SD gärna förhandlar med Alliansen via talmannen, Andreas Norlén (M).

– Det är nu det börjar. Det är via talmannen vi har möjlighet att sända viktiga budskap till dem som avser bilda regering, och det tänker vi göra också. Och det är ett arbete som gissningsvis tar fart i morgon eller redan i dag, säger Jimmie Åkesson.

Men han säger samtidigt att han har svårt att se Jan Björklund (L) eller Annie Lööf (C) som statsråd, vilket gör att han inte ser Alliansen som helhet som något regeringsalternativ, eftersom han menar att de är så splittrade.

– Jag ser att Moderaterna är det parti som har bäst möjlighet att leda en regering i någon konstellation de kommande åren, den regering kan få stöd av oss. Men då måste vi få något tillbaka. Men Alliansen som helhet, jag vet inte om man ska se de som ett realistiskt alternativ längre, säger Jimmie Åkesson.

Ändå ångrar inte Jimmie Åkesson att Sverigedemokraterna hjälpte till att rösta fram Moderaternas Andreas Norlén som talman, trots att Alliansen inte gav sitt stöd till SD:s Björn Söder i talmansvalet. 

– Alternativet hade varit att rösta fram en talman från Socialdemokraterna, utan att få någonting tillbaka, så vi valde det minst dåliga i det sammanhanget säger Jimmie Åkesson.

– Sedan kan jag bara beklaga att Moderaterna agerade så svagt som de gjorde och valde att släppa fram en kommunist på den positionen istället.